< Skip to content

OM ZANNO JACKLIN


ARBETE

Under 2,5 års tid arbetade jag med familjeutredningar på uppdrag av Socialtjänsten. Ofta handlade det om att det fanns en oro från Socialtjänstens sida, angående föräldrarnas förmåga att tillgodose sina barns grundläggande behov.

Arbetet gick ut på att vara kontaktperson åt familjen under utrednings perioden, som oftast varade mellan 8-12 veckor, genomföra veckovisa uppföljningssamtal och till slut sammanställa materialet i en utredning. Utredningen låg sedan till grund för de eventuella instatser Socialtjänsten beslutade om.

Under tiden som jag pluggade psykologi arbetade jag även som personlig assistent. Det är på sätt och vis ett skrämmande arbete om man tänker på vilket ansvar som medföljer. Lite beroende på personen man arbetar med, så kan en felbedömning få oanade konsekvenser. Men det är även ett fritt, lärorikt och ofta mycket roligt arbete – som tyvärr värderas väldigt lågt när det kommer till lönesättning och andra förmåner.

I början av 2023 påbörjade jag min anställning på Försäkringskassan. På sätt och vis är detta den andra sidan av LSS, jämfört med arbetet som personlig assistent. Jag arbetar som försäkringshandläggare inom LSS, och genomför utbetalningar för utförd assistans till assistansbolag och kommuner. Jag trivs bra med arbetet, men ibland är det ganska snårigt vad gäller regler, lagar och förordningar att ta hänsyn till.

Sedan maj 2024 är jag utlånad till en annan förmån inom Försäkringskassan, och arbetar främst med sjukersättning och aktivitetsersättning.


UTBILDNING

1995 lämnade jag den 9-åriga grundskolan med ett slutbetyg 3,2 av 5 enligt den betygsskalan som användes då. Inte särskilt imponerande, men inte heller jättedåligt. Jag har alltid haft lätt för att lära, eller åtminstone komma ihåg sådant jag läst. De mediokra betygen berodde helt enkelt på ointresse, lågt engagemang och skoltrötthet, vilket även låg till grund för att jag inte studerade vidare på gymnasiet.

Det var först i slutet av 2015 när jag arbetade som familjeutredare som jag kom till insikt om att högre studier är nödvändiga. Hösten 2015 bestämde jag mig för att läsa in gymnasiet samt göra högskoleprovet, så att jag skulle bli behörig att läsa vid universitetet. Nå, jag läste såklart inte in hela gymnasiet, det hade tagit väldigt lång tid.

Vid sidan av arbetet som familjeutredare läste jag de 700 gymnasiepoäng (ca en tredjedel av ett helt gymnasieprogram) som var nödvändiga för behörighet. Våren 2017 skrev jag högskoleprovet för första gången. Mitt resultat (som jag fortfarande är ganska nöjd med) blev 1,4. Det som drog ner mina poäng var matematiken, eftersom en stor del av den var sådant jag aldrig läst tidigare. Däremot hade jag bara något enstaka fel på språkdelarna.

Hösten 2018 sökte jag min första kurs vid universitetet; Grundkurs in psykologi på 30 högskolepoäng. Jag hade naturligtvis ingen aning om vad som väntade, även om jag (som de flesta av oss) trodde jag hade lite koll på vad psykologi är. Psykologi är exakt det du tror att det är, och mycket mer därtill!

Efter den första terminen fick jag mersmak på psykologi, och studerade vidare på fortsättningskursen i psykologi. Under tiden jag studerade på universitetet fortsatte jag mitt arbete som personlig assistent. Även fast de flesta kurser jag läste var inom psykologin, så var det några som föll utanför området. Jag läste till exempel en grundkurs i juridik, en termin kriminologi, en kurs i Polska och socialpsykologi (från en sociologisk grund).

Examensarbete

Vårterminen 2022 skrev jag mitt examensarbete inom rättspsykologi – Bedömning av trovärdigheten hos brottsoffer med Downs syndrom. Som ni kanske märker så går det en röd tråd genom dessa år (2015 – 2022) där det framgår ett tydligt tema om utsatta personer, och då främst de som ingår i just LSS.

Jag har lekt med tanken på att studera vidare på Masternivå, och sökte även det internationella masterprogrammet i psykologi vid Göteborgs Universitet inför höstterminen 2023. Vid tidpunkten då jag skriver detta har jag en reservplats i programmet, men jag är ännu osäker på om jag kommer tacka ja ifall jag blir erbjuden en plats.


FRITID

Jag tycker om att lära mig nya saker, och därför brukar mina intressen förändras ganska ofta. Jag hittar något jag tycker är intressant och antingen vill bli bättre på eller lära mig mer om. Ofta blir det ganska intensivt en period och sedan långsamt trappas ner i takt på att jag börjar känna mig nöjd med det jag lärt mig. När intresset har trappats ner tillräckligt mycket så brukar vara naturligt att något annat som är intressant dyker upp.

För några år sedan älskade jag att träna, och var på gymmet ungefär 5-6 dagar i veckan, 2 timmar per gång. Ett tag var jag inne på aktie och krypto marknaden, och tyckte det var intressant och kul att hålla på med.

En av sakerna jag lärde mig och som jag fortfarande vill lära mig mer om var hur man skapar sin egna crypto valuta. Jag skapade en Token som jag kallade Creepybits (CRBT), och skapade flera kontrakt så att om man skickade BNB till ett kontrakt så skickades BNB vidare till ett adress som samlade ihop de BNB man tjänat samtidigt som kontraktet skickade de Creepybits tokens köparen hade köpt till deras adress. Alltihopa helautomatiskt.

Just nu håller jag mest på med generative AI på min fritid.

Dela med dina vänner