Zanno Jacklin

Beteendevetare

Om Zanno

Zanno Jacklin

  • Beteendevetare
  • Amatör Web Designer
  • Aspirerande Blockchain Utvecklare
  • Writer

Fram till ungefär 2014 arbetade jag som svetsare, plåtslagare och ibland med VVS installationer. Ett yrke som jag valde eftersom jag var skoltrött när jag gått ur grundskolan, ville tjäna pengar och flytta hemifrån. Bland annat lade jag ventilationen i Hammarby Sjöstad när det området byggdes. En del av det arbetet innebar att krypa i ventilationstrummor under byggnaderna och se till att de var täta. Jag skadade en nerv i ena benet under detta arbete, och har varit tvungen att operera bort den trasiga nerven. Detta innebar också att jag inte kunde fortsätta arbeta inom de yrkan jag hade utbildning och erfarenhet inom. Idag är mitt ben nästan helt bra och utgör inte något hinder i varken arbete eller vardag, så länge jag inte överanstränger det.

Jag såg detta som en chans att helt byta inrikting, och efter rehabilitering lyckades jag få arbete som Behandlingsassistent/Familjeutredare. Det var ett mycket intressant arbete som jag stortrivdes med, och jag stannade där i några år. Någon gång runt 2017-2018 infördes dock en ny lag för personer som arbetade med det jag gjorde. Enligt den lagen var man tvungen att ha minst 3 årig akademisk utbildning inom socialt arbete för att få arbeta med denna typ av utredningar. Det var då jag insåg att om jag vill vidare i livet, så blir jag tvungen att utbilda mig vidare.
Jag spenderade ungefär 1,5 år på att läsa in de gymnasieämnen jag behövde för att bli behörig att läsa grundkursen i psykologi vid Göteborgs universitet. Efter att jag väl kommit in på universitetet insåg jag att jag verkligen tyckte om att studera på den nivån. Mellan höstterminen 2018 och vårterminen 2022 har jag hunnit med att läsa 265 högskolepoäng, nästan uteslutande inom psykologi. Min dröm är att fortsätta studera, och med tiden doktorera och forska inom rättspsykologi. Men jag är inte någon ungdom längre, så jag tar det steg för steg så får vi ser var det slutar.
2022 tog jag min kandidatexamen i psykologi, och jag skrev min C uppsats inom rättspsykologi. I Sverige har vi inga rutiner för hur rättsväsendet bör bemöta brottsoffer med Downs syndrom eller andra intellektuella funktionshinder. Med anledning av detta så undersökte jag hur människor i allmänhet skattar trovärdigheten hos brottsoffer som har Downs syndrom. Jag blev positivt överraskad, då studien visade att människor anser ofta att brottsoffer med Downs syndrom är mer trovärdiga än andra, i de fall då vittnesmålet inte riktigt någ upp till de krav som ställs i en rättegång. Jag har tankar på att fortsätta studera psykologi på masternivå, och då fortsätta undersöka ämnen som är relaterade till rättssäkerheten för personer med intellektuella funktionshinder.
Under pandemin upptäckte jag att trots att jag studerade på heltid och arbetade mellan 70-100%, så hade jag en massa tid över. Det var perfekt för någon som jag, som tycker om att lära mig nya saker. Under en period lärde jag mig HTML och CSS (nåja, någorlunda i alla fall) och denna sida är resultatet av det. Sedan blev jag intresserad av aktier, och pysslade med det ett tag. Aktierna ledde till att jag blev nyfiken på cryptovalutor och blockchain teknologi, så jag har lagt ner en hel del tid på att lära mig om det. Något som jag dokumenterat på min blog. Jag har även börjat lite smått med att sammanställa det jag lärt mig inom blockchain teknik, smarta kontrakt och programmering. Tanken är att det någon gång ska bli en e-bok av det hela.
För några månader sedan blev jag sambo, och bor numera i en bostadsrätt på Sjöbo i Borås. Min sambo arbetar på försäkringskassan i Mölndal, och själv söker jag för tillfället arbete. Jag har inget körkort, och är inte helt övertygad om att jag faktiskt behöver det. Tyvärr ser jag att arbetsgivare ofta ser det som ett plus om man har körkort. Många gånger förstår jag inte varför faktiskt. I dagens läge skulle jag inte söka jobb som innebär att man måste resa mycket, eftersom jag spenderade stora delar av mina yngre år på resande fot. Just nu söker jag i alla fall nästan vad som helst, förutom försäljningsjobb. Jag är övertygad om att jag skulle vara en mycket dålig försäljare, och vill därför helst undvika den typen av arbete. För mig är det viktigt att vara duktig och kompetent inom sitt yrke. Vi är alla olika som personer, i temperament och hur tävlingsinriktade vi är, och den person som jag är passar inte till att försöka övertyga människor om att de behöver köpa saker som de knappt ens visste fanns. Jag fungerar mycket bättre i arbeten där jag metodiskt och systematiskt löser problem, eller förebygger att problem uppstår.
I den mån jag har någon fritid spenderas den ofta med att försöka lära mig något nytt, eller fördjupa mig i något jag redan kan. Som jag beskrivit tidigare, ledde detta till att jag spenderade en hel del tid för att förstå crypto, blockchain och smarta kontrakt. En av anledningarna att jag skrivit om det på Medium är på grund av att det man lär sig fastnar mycket bättreom man förklarar det för någon annan. Särskilt om ambitionen är att förklara det för någon som är helt oinsatt.

Ofta hamnar mina texter om Crypto i en eller annan publikation. Nedan är exempel på några.


Block6 Tech - Steal The Value Of Other Coins
Cryptostars - Creating an Initial Coin Offering
Coinmonks - Verifying Smart Contracts
Coinsbench - Create Your Own Coin at Zilliqa


Ibland ställer jag även upp på intervjuer.

Som den här nedanför till exempel.